sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Liisa Ihmemaassa, osa 2

 
Allekirjoittanut on aiemman matkailukokemuksensa lähinnä Kanariansaarilta hankkinut perusliisa, kuten jo bloggauksessa ”Mikä mieletön Mwanza” mainitsin. Reilu kolme viikkoa on mennyt hurahtamalla, mutta ihmeteltävää riittää edelleen. Moneen täällä arkiseen asiaan on kuitenkin ehtinyt tottua ja niitä pitää jo niin itsestään selvinä asioina, että se kulttuurishokki iskenee sitten todennäköisesti vasta Suomeen palatessa.

Vessat. Ensimmäisenä esimerkkinä julkiset wc-tilat. Kokeneemmat tiimiläiset olivat toki ns. jalankuvavessoista varoittaneet, ja metsiä harrastuksenaan patikoiva ei muutenkaan kyykkypissiä säikähdä. Kouluissa ja ravintoloissa wc:t ovat siis pelkkiä reikiä lattioissa, joka Välimerta kauemmas matkanneelle ei ole mikään uutinen, mutta minulle eksoottista, ja alkuun hiukan hankalaa. Kaikkeen tottuu. Nyt, jos vessassa on jonkinlainen ovi, se on jo hienoa. Ei sitä lukkoon tartte saada. Hotelleissa ja omassa talossamme on eurooppalaiset vesiklosetit.

Vesi. Ilmasto on trooppinen, ja meneillään on sadekausi. Kaikkialla on vihreää, ja ekoilla viikoilla rankat sadekuurot välillä yllättivät ja raikastivat ilmaa. Puoleentoista viikkoon ei sadetta ole näkynyt, ja yöt ovatkin olleet varsin hikisiä. Eniten käytetty sana ryhmässämme taitaa olla VESI (käydääs ostamassa vähän vettä/oletko muistanut juoda tarpeeksi vettä?/onko sulla yhtään vettä?/juo vähän lisää vettä). Allekirjoittaneella päivän mittaan juotu vesimäärä on vähintään 5-6 litraa. Suora korrelaatio edellisen kappaleeen jalankuvavessoihin lienee selvä.

Koulut. Kaikki tämän pestin koulut käyty läpi kertaalleen, toinen, arviointi- ja ehdotuskierros menossa. Koulut ovat betonista rakennettuja parakkimaisia, aaltopeltikattoisia rakennuksia. Ikkunoiden tilalla on ristikot, ovi on rattoisasti aina auki. Ainakin yhdessä opettajainhuoneessa ja yhdessä luokkahuoneessa oli linnunpesä katonrajassa. Pesästä kuului kiihkeä sirkutus ja jonkinlaisen västäräkin näköinen pikkulintupariskunta lenteli ahkerasti ristikkoikkunasta ees taas. Pihat ovat vehreitä, niihin on istutettu puita, mihin enemmän, mihin vähemmän. Myös muita istutuksia näkyy. Kotoisa anopinkieli kasvaa täällä luonnollisessa ympäristössään ja koulujen pihoissa suurina puskina.

Luokkahuoneet. Oppilaiden pulpetteina on pitkät puiset tai joskus rautaiset deskit, monessa lukee ”Donated by Plan International”. Sahwasta löytyi myös Aamulehden lahjoittamia pöytiä. Deskeissä on kiinni tai irrallisina samanmittainen (arviolta noin 140 senttiä) penkki, jolla istuu oppilaita yleensä 3-4, joskus viisikin. Välillä penkki puuttuu tai se on niin kaukana, ettei siltä yllä työskentelemään, joten opiskelu tehdään deskiin nojaillen. Suurimmat luokat, mitä olemme nähneet, ovat olleet liki 200 oppilaan suurluokkia. Näissä luokissa neljäsosa käy koulua lattialta käsin ja opettaja opettaa kapealla kaistaleella täpötäyden luokan etuosassa. Taaempana olevien oppilaiden luokse ei opettaja millään pääsisi edes kulkemaan, mutta ei näissä luokissa mihinkään yksilölliseen tukeen olisi mahdollisuuttakaan. Melkoisia sankareita ja ihmeentekijöitä nämä ovat, Tansanian opettajat.

Oppivälineet. Oppilailla on lähes kaikilla vihkot ja jonkinlainen kynä. Vihko on usein kehnoa paperia, ja lyijykynä menee läpi: halvat Obama-merkkiset kuivamustekynät ovat suosittuja. Lyijykynää pitää sitä paitsi teroittaa, eikä teroittimia ole. Sellaisen virkaa toimittaa partakoneen terä. Kumeja ja viivottimia on siellä täällä, ja oppilaat ovat mestareita tässä: joka iikka lainaa toisilleen aina sitä, mitä kulloinkin joku tarvitsee. Kukaan ei omi itselleen mitään. Reput ovat kuluneita tai jumppakassityyppisiä. Prinsessareppu kuudesluokkalaisella pojalla ei ole mitenkään tavaton näky: se on ehjä laukku, jolla kouluvihkot kuljettaa ja täyttää näin tehtävänsä. Opettajalla on käytössään kulunut liitutaulu ja liituja, kädessään joillakin on karttakeppi tai vitsa. Vitsalla saattaa joku opettaja nappaista huonosti käyttäytyvää oppilasta. 

Koulupuvut. Kaikissa kouluissa on käytössä koulupuku. Siihen kuuluu tytöillä koulun väriä oleva hame, pojilla suorat housut tai bermudashortsit. Yläosassa on joskus koulun t-paita, useimmiten valkoinen kauluspaita ja koulun värinen neule. Neuleet ovat suurimmaksi osaksi reikäisiä, neulokset sieltä täältä purkaantuneita. Tällaisia pikkuseikkoja ei täällä kukaan huomaa: pääasia, että pääsee kouluun.

Työrauha. Luokkahuoneissa on meteliä ja hälinää silloin, kun opettaja ei ole paikalla. Mutta antaas olla, kun madam tai mister astuu sisään: joka iikka ponkaisee ylös, nostaa peukalon otsalleen ja kajauttaa yhdessä satapäisen kuoronsa kanssa: ”Good morning teacher! How are you?!”
Saatuaan luvan istuutua luokka hiljenee. Kaikki kuuntelevat, aina ei kaikkea ymmärretä, mutta kymmenet kädet nousevat opettajan kysyessä vapaaehtoisia. Innokkuus on valtavaa, vihkot rapisevat, viivottimia lainataan, ilmeet ovat keskittyneitä. Kasvot leviävät vapautuneeseen, ihastuneeseen virneeseen hassunnäköisten mzungujen (valkonaamojen) tullessa lähemmäs ottamaan valokuvia. Mihin tämä into ja ilo koulunkäyntiin on kadonnut meillä länsimaissa?

Ihmiset. Joku sanoi kerran käytyään Tansaniassa, että ihastui aurinkoon ihmisissä. Nyt tiedän, mitä hän tarkoitti. Vieraammatkin ihmiset kätellään moneen kertaan, kuulumiset vaihdetaan lähikaupalla, kaikille riittää aina hymy. Välillä tuiskahdetaan jollekulle ja suu käy swahilia kuin Justiinalla, mutta seuraavassa hetkessä taas on suu korvissa. Täällä on helppo olla kuin kotonaan. Olemme kohdanneet sydämeenkäyvää vieraanvaraisuutta, mutta varautuneinkin tansanialainen on mutkaton eikä pönötä turhia. Toki muodollisuudet ovat tärkeitä, ja kohteliaisuuksia pitää viljellä mahdollisimman runsaasti puolin ja toisin, mutta tansanialaiset ovat mestareita saamaan vieraansa tuntemaan olonsa tervetulleiksi ja mukaviksi.

Ostokset (jo toistamiseen, tiedetään, tämä vaan on niin kiehtovaa). Kotimaassa en kestä ollenkaan väkijoukkoja, ruuhkaa enkä kuumuutta enkä varsinkaan näiden yhdistelmää. Enkä kauheasti jaksa shoppailla. Ja erityisen vaivaantunut olen tungettelevista myyjistä, tiedättehän. Mikseivät voi antaa mun kattella rauhassa, hä? Täällä on kaikkea edellä mainittua. Jostain syystä se ei haittaa tippaakaan. Lempipuuhiani on sukkuloida pikkuruisilla, täyteen tupatuilla, meluisilla ostoskujilla, jossa keppien varaan viritetyt pressut toimittavat myyntikatoksen virkaa ja pöydillä on ties mitä tuotetta, aidosta piraattiin ja kaikenlaista kätevää. Huuteluihin vastataan huuteluilla ja hymyllä, joskus nostellaan käsiä ja sanotaan ”baadaye” eli myöhemmin.

Kenkiä katsellessa myyjämies nappaa välittömästi pöydän alta pahvinpalan, siirtää asiakkaan jalan siihen ja tunkee kenkää innokkaasti jalkaa. Varsinaista tuhkimomeininkiä! Tämä rinsessa vain herättää kenkäostoksilla myyjissä melkoista hilpeyttä koon 42 kengännumerollaan. Sutjakat myyjät lähtevät juoksujalkaa viereisestä kojusta etsimään isompia kokoja, joita ei löydy, ja miehiä naurattaa aina vaan enemmän.

Sukuni isojalkaisille naisille lohduksi, että kyllä niitä isojakin kokoja sitten lopulta löytyi, ja kahdet oikein kivat sandaalit lähtivät matkaan. Toinen erikoisuus ovat räätälit. Työpiste on usein kadulla tai ainakin melkein kadulla, jonkun kenkäkaupan nurkassa. Koneena toimii vanha poljettava singeri, sellainen kuin mummuloista usein löytyy. Toimivia pelejä ne kuulkaa ovat! Lahjaksi saamistamme kankaista minä ja Ilpo teetimme räätälillä Ilpolle paidan ja minulle hameen. Räätäli otti Ilposta mitat keskellä katua, kahden pysäköidyn auton välissä. Vaatteet saimme jo, ja istuvat kuin valetut. Ilpo vei jo räätälille uuden kankaan toista paitaa varten, ja minä samaten, teetän juhlapuvun kesähäihin. Hameen teettäminen maksoi 25 000 shillinkiä, vajaa 12 euroa, paita vähän enemmän.

Iso osa tavaroista on kaupan ulkona. Huonekalukaupat ovat isojen katujen varrella olevia hökkeleitä, joissa pömpöösit, kolonialistiset keinonahka- ja plyyshisohvat nököttävät puiden alla päällekkäin pinottuna. Patjakauppojen valikoima on kolmemetrisissä kasoissa jalkakäytävillä kuin sadusta ”Prinsessa ja herne”. Jotkut kärräävät patjavalikoimaansa maitokärryillä liikenteen seassa. Toisilla on selkään köytettynä pitkä kasa röyhelöisiä sohvatyynyjä. Kaikki on kaupan, kun hinnasta sovitaan! Mzunguille hinta on aina lähtökohtaisesti korkeampi, joten tinkaaminen on suorastaan pakollista. Sujuvasti se meiltä kaikilta jo menee.

Viimeinen työviikko on pyörähtämässä käyntiin. Vaikka kotia ja perhettä jo kaipaa, olo on vähän valmiiksi haikea. Ihmekös tuo: kuka nyt Ihmemaasta pois haluaisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti